Maison

Tegels

Tegels zorgen voor een schitterend geheel

Het huis afmaken met de perfecte tegels om het huis een gehele uitstraling met samenhangende sfeer te geven. De vloertegels moeten natuurlijk wel passen bij het interieur anders krijgt het huis een onvolledige sfeer. Er zijn verschillende soorten stenen, die bewerkt kunnen worden tot een mooie vloer. Alle stenen hebben elk hun eigenschappen en de een past beter bij een situatie dan een andere. Zo zijn er tegels die buiten geen problemen ondervinden en andere tegels kunnen het best alleen binnen worden toegepast. Het is daarnaast ook belangrijk om te kijken tegen welke zuren een steen kan. Anders kunnen de tegels verkleuren als er met bepaalde schoonmaakmiddelen wordt schoongemaakt.

 

Natuursteen tegels of keramische tegels

Natuursteen is gedurende miljoenen jaren door de natuur zelf gevormd. De natuur heeft daar verschillende manieren voor en dat zorgt weer tot verschillende natuurstenen. De magma uit vulkanen zorgt voor vulkanische gesteentes zoals graniet en basalt. Het ophopen van lagen en door de druk en gewicht wat er boven licht vormt er sedimentgesteente. En metamorf gesteente wat is ontstaan door invloed van temperatuur of druk op grote diepte in de aardkorst. Elke natuursteen tegel is anders, iedere tegel is zijn eigen schilderijtje. De natuur laat zich niet kopiëren en een patroon is daarom niet te creëren. Echter de natuursteen tegels zijn betoverend mooi dat een patroon niet nodig is. Natuursteen is een puur product dat de natuur heeft gemaakt en door zijn eindeloze mogelijkheden en duurzame karakter blijft verleiden.

 

Keramische tegels zijn gemaakt van laagjes klei en zand. De laagjes worden onder druk geperst en bij hoge temperaturen gebakken. Keramische tegels worden aan de hand van natuursteen voorbeelden gemaakt en lijken heel erg natuurgetrouw. Echter worden de keramische tegels als massaproductie geproduceerd. Bij een grotere oppervlakte zullen er door de massaproductie toch enkele repeterende patronen te zien zijn. Dit zorgt ervoor dat de keramische tegels een iets mindere unieke uitstraling hebben dan natuursteen tegels. De voordelen van keramische tegels zijn de eigenschappen die de tegel doordat het op hoge temperaturen wordt gebakken krijgt. Ze zijn sterk, makkelijk schoon te maken en vuur- en vlekbestendig.

 

Verschillende eigenschappen

Doordat natuursteen uit een massief geheel bestaat is het minder gevoelig voor beschadigingen. Bij eventuele beschadigingen zal dit niet opvallen of storen, omdat de kleur hetzelfde blijft. Kleine beschadigingen van keramische tegels kunnen voorkomen wanneer er iets hards op valt. De beschermende laag kan er dan af springen, hierdoor wordt de anders gekleurde klei zichtbaar. Beschadigingen vallen bij keramische tegels meer op dan bij natuursteen tegels. Natuursteen tegelvloeren hebben een lange levensduur en hoge slijtvastheid. De vloer gaat langer mee dan een mensenleven. Keramische tegels die tot de hoogste kwaliteitscategorie behoren, zijn ook nagenoeg onverwoestbaar. Sommige natuursteensoorten hebben een stroever structuur en dat maakt deze perfect voor tegels in natte ruimtes. Het zorgt ervoor dat er niet wordt uitgegleden in de badkamer of buiten op het terras. De natuursteensoort leisteen heeft door zijn stroeve structuur een natuurlijke antislipwaarde. De antislip is zelfs voor de beste keramische tegels niet te evenaren. Het onderhouden van keramische tegels is een stuk makkelijker dan natuursteen tegels. natuursteensoorten met kalk kunnen bijvoorbeeld niet tegen zuren. De juiste schoonmaakmiddelen moeten daarom worden uitgezocht en gebruikt. Keramische tegels zijn minder gevoelig voor vlekken en vuil kan er nauwelijks intrekken. Het is daarom zeer makkelijk om keramische tegels hygiënisch te houden.