Maison

Beautiful Blog

Boomverzorging, belangrijker dan je denkt

Boomverzorging, belangrijker dan je denkt

Een boom heeft zijn eigen verzorging nodig. Om goed te kunnen groeien en sterk te kunnen blijven, is het verstandig dat een expert zich bezighoudt met het verzorgen ervan. Boomverzorging reikt namelijk veel verder dan het snoeien van wat takken, of het zorgen voor voldoende voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld eens aan het planten van een boom, of juist het verwijderen ervan. Allemaal onderdelen van boomverzorging die het beste gedaan kunnen worden door een expert.

 

Bomen snoeien is niet altijd hetzelfde klusje

Wie bomen gaat snoeien, doet echt niet altijd hetzelfde. Er zijn vele manieren waarop je een boom kan snoeien en verschillende bomen hebben verschillende behoeftes. Zo kan je denken aan het toppen van de boom; hierbij worden de zijkanten en bovenkant van de boom gesnoeid, zodat de boom een heel verzorgd uiterlijk krijgt en de eventuele topzware takken tijdig verwijderd worden. Die takken kunnen namelijk nog een probleem op zichzelf zijn; te zware takken kunnen last krijgen van hun eigen gewicht en afbreken als ze onder teveel druk komen te staan. Een flinke storm kan al genoeg zijn om de tak te doen afbreken, waardoor de boom een gevaar kan betekenen voor de omgeving. Door ze regelmatig te snoeien, blijven bomen gezond en een prettige aanblik voor de hele buurt.

 

Het planten is een vak apart

Klinkt makkelijk toch? Boompje planten? Er komt echter wel de nodige kennis bij kijken, want wie de boom te diep plant, zal al snel merken dat de wortels niet genoeg zuurstof krijgen, waardoor de boom niet lekker kan groeien. Ook mogen de wortels niet te dicht op het grondwater komen te zitten, omdat ze anders ‘verdrinken’. Natuurlijk, water is goed voor een boom, maar teveel water is  – net als bij ons – een slecht idee. En om er zeker van te zijn dat de door jou gekozen boomsoort op de juiste manier geplant wordt, kan je het beste iemand in de arm nemen die weet wat de behoeftes zijn van de verschillende jonge bomen.

 

Bomen verwijderen moet veilig en met zorg gebeuren

Een boom verwijderen is een klusje dat een kennersoog vereist. Zaag namelijk maar eens een boom om in een straat – kijk eens wat er gebeurt. Is de boom vrij hoog, dan moet je maar hopen dat hij de juiste kant opvalt. En wie de boom niet wil omzagen, maar juist ergens anders een nieuw leven wil geven, zal dit ook met de nodige zorg moeten doen. Een boom uitgraven kan een behoorlijke monsterklus zijn, want onder de grond hebben de wortels hun weg naar voedsel wel gevonden. Om al die wortels uit te graven, ben je wel even bezig. En wat doe je met wortels die moeten worden afgeknipt? Experts weten precies waar ze afgeknipt kunnen worden, zonder dat de boom hieronder lijdt. En het verplaatsen kan je ook aan ze overlaten. Dat moet voorzichtig gebeuren met het juiste materiaal en op de nieuwe plek moet de boom ook weer goed geplaatst worden. Alleen dan zal je zien dat de boom floreert.

Post a Comment